1. februarja, 2023

Homeopatske granule ali homeopatske kroglice so homeopatska zdravila, ki jih pripravljajo farmacevti po navodilih, navedenih v veljavnih farmakopejah. Gre za postopke, ki so odvisni od izhodiščne snovi, iz katere se izdelujejo želene homeopatske granule ali homeopatske kroglice. Najpogosteje se za zdravljenje s homeopatskimi kroglicami oziroma homeopatskimi granulami odločajo tisti posamezniki ali starši otrok, ki niso uspeli uspešno rešiti zdravstvenih težav z razpoložljivo farmakoterapijo ali zmožnostmi razpoložljivega zdravljenja: pogosta vnetja srednjega ušesa, pogosta vnetja mehurja, pogosta vnetja očesnih veznic, prav tako ponavljajočih se alergij v smislu senenega nahoda in prehranski preobčitljivosti, pogosta vnetja žrela ali kadar zaradi stranskih učinkov ne želijo farmakoterapije, npr. pri migreni, sklepnih težavah, benignih bolečinah v hrbtenici, želodčni sluznici pa pri obolenjih, pri katerih ni specifične terapije, npr. virusnih kožnih obolenjih, kot so na primer moluske, benigne vrtoglavice, motnje teka, izolirane nespečnosti, hiperaktivnosti, težave z nosečnostjo, krčki med dojenjem, izraščanjem zobkov in vse do stanj, ki potrebujejo paliativno oskrbo. K zdravljenju s homeopatskimi kroglicami ali homeopatskimi granulami se zatečejo tudi ljudje, ki z rezultati zdravljenja njihovih kroničnih težav s farmakoterapijo niso zadovoljni, jo slabo prenašajo ali zanjo obstajajo kontraindikacije.

Izhodiščne snovi za pripravo homeopatskih kroglic oziroma homeopatskih granul so rastlinskega, živalskega in mineralnega izvora. Če je osnova za pripravo homeopatskih kroglic oziroma homeopatskih granul rastlina, npr. ognjič, latinsko Calendula officinalis, se iz nje najprej pripravi matična tinktura. Temu sledi potenciranje, kar pomeni, da se matična tinktura večkrat zaporedoma razredči in pretresa. Za pripravo želenega homeopatskega zdravila v D-potenci se najprej vzame del tinkture, ki se jo razredči z – v grobem rečeno – devetimi deli topila in nato močno pretresa. Tako nastane raztopina potence D1 (1 : 10). Ob razredčevanju dela tinkture z devetindevetdesetimi deli topila pa po pretresanju nastane raztopina potence C1 (1 : 100). Postopek se nato nadaljuje, tako da se en del raztopine potence D1 razredči v devetih delih topila in nastane raztopina potence D2. Če se en del raztopine potence C1 razredči v 99 delih topila, pa po pretresanju nastane raztopina potence C2. Postopek se lahko nadaljuje, tako da pridemo do potence želene stopnje. Če se postopek z matično tinkturo ognjiča ponovi šestkrat, dobimo raztopino potence D6 ali C6, s katero prelijemo kroglice in nastanejo homeopatske granule ali kroglice oziroma homeopatsko zdravilo Calendula D6 (6-krat zaporedno ponovljena razredčitev 1 : 10 z vsakokratnim pretresanjem) v prvem primeru razredčevanja ali Calendula C6 (6-krat zaporedno ponovljena razredčitev 1 : 100 z vsakokratnim pretresanjem) v drugem. Netopne snovi, kot so minerali, npr. Silicea, se sprva triturira oziroma tre s sladkorjem, nato se naredi raztopina, ki se nadalje potencira. Poznamo tudi klasična homeopatska zdravila oziroma homeopatske granule različnih višjih potenc. Pravilno izbrano homeopatsko zdravilo po pravilu podobnosti učinkovito odpravlja težave: zdravilo, ki je pri zdravih preizkuševalcih povzročilo določene simptome, podobne simptome pri bolnem odpravljajo.

Homeopatske granule oziroma homeopatske kroglice so od leta 2011 na voljo v slovenskih lekarnah ali so dosegljiva po naročilu iz tujine, če gre za zdravila, ki pri nas še niso registrirana.