Moluske – infekcijska virusna kožna bolezen

Moluske imenujemo bolezen kože, ki jo povzroča virus iz družine poxvirusov Molluscum contagiosum (virus molusk). Moluske izgledajo kot bradavice in imajo lahko upognjen/umbiliciran vrh. So kožne, včasih biserno rožnate barve. Zrastejo do velikosti dela milimetra do nekaj milimetrov v premeru. Moluske so moteče, ker

 • so nalezljive v kolektivih,
 • so motečega izgleda,
 • povzročajo nelagodne občutke srbenja.

Moluske so torej nalezljiva bolezen, ki se prenaša običajno z direktnim (dotik), lahko pa tudi z indirektnim (orodja v telovadnicah, v fitnesih, v kopalnicah) kontaktom. V klasifikaciji kožnih bolezni moluske umeščajo tudi med spolno prenosljive bolezni. Bolezen traja v povprečju  1,5­­-5 let in lahko sama izzveni. Po lokalnem zdravljenju s preparati, ki so na voljo za njihovo zatiranje v prosti prodaji v lekarni, naj bi se po podatkih bolezen ponovila v 35 % primerov.

Moluske povzročajo lahko različne nelagodne občutke, med drugim tudi srbenje. Ob praskanju se virus s prstov prav tako prenaša bodisi direktno pri kontaktih z osebe na osebo bodisi indirektno preko različnih predmetov.

Za diagnozo molusk ne potrebujemo dodatnih diagnostičnih postopkov, ampak jo največkrat postavi splošni/družinski zdravnik ali pediater ob pregledu.

Splošna priporočena terapija molusk je lahko vse od opazovanja in spremljanja spontanih sprememb, uporaba relativno dražečih preparatov za lokalno uporabo iz lekarne, zamrzovanje s tekočim dušikom ali odstranjevanje z laserjem. Lokalna terapija za moluske je običajno dražeča in lahko povzroča stranske učinke. Lahko izzove širjenje molusk, povzroča spremembo v barvi kože na mestih lokalne terapije, redkeje brazgotinjenje. V primerih, kjer moluske pokrivajo večja področja kože na občutljivejših predelih telesa, poteka zamrzovanje običajno pod anestezijo, čemur sledi terapija s kortikosteroidnimi mazili. Lokalna terapija ne preprečuje lokalnega širjenja bolezni pri obolelem ampak nasprotno. Ne vpliva namreč na imunski odziv proti virusu Molluscum contagiosum, ki moluske povzroča.

Homeopatsko zdravljenje  petih konsekutivnih primerov otrok z moluskami je bilo 2016 predstavljeno na Evropskem kongresu homeopatije na Dunaju (http://www.homeopathycongress.eu/2016/).

Literatura: https://emedicine.medscape.com/article/910570-overview#a8

JE ZDRAVLJENJE MIGRENE S KLASIČNO HOMEOPATIJO PRI ODRASLIH KAJ DRUGAČNO OD ZDRAVLJENJA MIGRENE PRI OTROCIH?

Zdravljenje migrene s klasično homeopatijo v principu poteka tako kot zdravljenje ostalih kroničnih eksacerbirajočih bolezni enako pri odraslih kot tudi pri otrocih s klasično homeopatijo. Pri homeopatskem zdravljenju migrene je sprva običajno v ospredju pogovor o glavni težavi. Pri prvem pogovoru ob začetku homeopatskega zdravljenja migrene je pomemben potek vsakega napada migrene, torej kako se začne, če se začne z avro, za kakšne težave gre ob njej, kaj stanje takrat izboljša in kaj poslabša in tudi kaj izzove sam napad migrene. Za zdravljenje s klasično homeopatijo je pri razvoju migrenskega glavobola pomembna lokacija bolečine, tip bolečine, kam se bolečina širi, kaj vse jo spremlja – od slabosti, motenj koncentracije, katera področja delovanja dodatno onesposablja in kaj vse migreno modificira v smislu izboljšanja ali poslabšanja. Ali bolje rečeno, čemu vse se ob napadu migrene človek izogiba ali kaj napad omili. Priporočljivo je torej opazovati kaj poslabša oziroma kaj omili bolečino ob migrenskem napadu.

Prav tako so pomembni vsi ti podatki za zdravljenje migrene s homeopatijo pri otrocih. Prednost zdravljenja migrene pri otrocih je ta, da homeopatska zdravila nimajo stranskih učinkov ali kontraindikacij. Obstaja pa razlika pri zdravljenju migrene pri odraslih in otrocih v ortodoksni medicini. Določenih specifičnih farmakoloških zdravil za zdravljenje migrene pri odraslih se pri otrocih ne more predpisati.

Pri izbiri zdravila za zdravljenje migrene s klasično homeopatijo pri otrocih je prav tako kot pri izbiri zdravila za zdravljenje migrene s klasično homeopatijo pri odraslih pomembna še vrsta drugih podatkov glede momenta začetka migrenskih napadov te eksacerbacijske bolezni, npr. poškodbe, duševne travme, nastopa menarhe … Poleg tega so za zdravljenje otrok ali odraslih z migreno za homeopatskega zdravnika pomembni podatki glede apetita, žeje, prebave, spanja, sanjanja, menstruacije pri ženskah, občutljivosti na klimatske razmere in tipa potenja …

Znanstvene raziskave potrjujejo uspešnost homeopatskega zdravljenja migrene s korektnim individualnim predpisovanjem enega homeopatskega zdravila za drugim zaporedoma (unicistična homeopatija) tako pri otrocih kot tudi pri odraslih (1,2).

Klinične izkušnje tako kažejo, da se postopoma

 • skrajša dolžina trajanja napadov migrene s klasično homeopatijo
 • zmanjša intenziteta napadov migrene s klasično homeopatijo
 • zmanjša pogostost pojavljanja migrenskih napadov s pojavom blažjih glavobolov in doseže stanje brez glavobolov ob zdravljenju migrene s klasično homeopatijo. Tak potek v splošni praksi potrjuje Teorijo o ravneh zdravja  prof. Vithoulkasa (3), z vse več prikazi primerov uspešnega zdravljenja s klasično homeopatijo tako v nevrologiji (4) kot tudi na različnih drugih področjih medicine.

LITERATURA

 1. Danno K, Colas A, Masson JL, and Bordet MF. Homeopathic Treatment of Migraine in Children: Results of a Prospective, Multicenter, Observational Study. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 19, 2, February 2013: 119-123
 2. Straumsheim, P, Borchgrevink, C, Mowinckel, P, et al., “Homeopathic Treatment of Migraine: A Double-blind, Placebo Controlled Trial of 68 Patients,” British Homeopathic Journal, January, 2000,89:4-7.)
 3. Vithoulkas G. Levels of Health.  The Second Volume of  Science of Homeopathy. 3. rev. ed. Sporades, Greece: International Academy of Classical Homeopathy; 2019
 4. Mahesh S, Glas KL. Migrena – primer zdravljenja s klasično homeopatijo. In: Migrena 2018: zbornik poglavij strokovnega srečanja in učbenik za zdravnike, zdravstvene delavce in študente Medicinske in Zdravstvene fakultete. Ljubljana: Društvo za preprečevanje možganskih in žilnih bolezni, 2018 [Cited March 28, 2019]. Available from: https://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-PR3PDVQK/?query=%27keywords%3Dprepre%C4%8Devanje%27&pageSize=25&fyear=2018.

Homeopatija

Klasična homeopatija je sistem medicinske prakse, ki izboljšuje stopnjo zdravja človeka1. To dosega z zdravljenjem z enim preizkušenim in potenciranim homeopatskim zdravilom, ki se ga predpiše individualno enega za drugim, na podlagi pravila podobnosti4.

Z drugimi besedami:

 • Klasično homeopatsko zdravljenje izboljšuje raven zdravja s preizkušenimi zdravili.
 • V klasični homeopatiji se uporabljajo registrirana monokomponentna homeopatska zdravila, pri katerih je učinek ugotovljen s farmakološkim testiranjem na zdravih ljudeh, kar ne velja za psevdohomeopatsko zdravljenje ali zdravljenje z mešanicami homeopatskih zdravil.
 • V homeopatski medicini oziroma pri zdravljenju s klasično homeopatijo se uporablja eno potencirano homeopatsko zdravilo, ki se pripravi na specifičen način s sistematičnim razredčevanjem in stresanjem ali trenjem.
 • Homeopatske kapljice ali homeopatske kroglice za uporabo v klasični homeopatiji izdelujejo farmacevti po točno določenih predpisih, opisanih v homeopatskih farmakopejah.
 • S pravilom podobnosti se v klasični homeopatiji opisuje fenomen, kjer eno homeopatsko zdravilo, ki izzove nastanek simptomov pri človeku, ki je zdravilo preizkušal, deluje kot zdravilo pri bolnem z enakimi simptomi.
 • Jemanje kapljic homeopatskih mešanic oziroma zdravljenje z več homeopatskimi zdravili hkrati imenujemo miksopatija oziroma psevdohomeopatija2.

Dokazana je učinkovitost in ugotovljena klinična uspešnost pri zdravljenju alergij (senenega nahoda, atopičnega dermatitisa, astme, alergije na hrano), ekcemov, psoriaze, predmenstrualnega sindroma, bolečin v križu, revmatoidnega artritisa in osteoartritisa, sindroma razdražljivega črevesja, hipertenzije v zgodnjih fazah nastanka, nespečnosti, anksioznih motenj, ADHD in različnih ponavljajočih vnetjih ali kroničnih boleznih ušes, želodčne sluznice, mehurja, ledvic2, molusk3 in migrene 2,4.

Literatura:

 1. Vithoulkas G. Levels of Health. The Second Volume of Science of Homeopathy. Revised ed. Sporades, Greece: International Academy of Classical Homeopathy; 2017
 2. Blažič L, Glas KL. Samozdravljenje s homeopatijo. V Klemenc-Ketiš Z, Tušek-Bunc K, ur. Samozdravljenje: učno gradivo s 25. učne delavnice za zdravnike družinske medicine. Ljubljana: Zavod za razvoj družinske medicine, 2008. str. 193–205 (Družinska medicina; 2008; 6. Suplement; 4). Available from: http://www.drmed.org/wp-content/uploads/2014/06/Zbornik-Samozdravljenje.pdf.
 3. Glas K. Immune System Modifying Treatment of Moluscum Contagiosum with Classical Hahnemannian Homeopathic Medicine. In: European Congress for Homeopathy. Homeopathy – Individualised Medicine for all Ages : programme and abstract books; 2016 nov 5–7; Vienna. Available from: http://www.homeopathycongress.eu/2016/index.php/programme.
 4. Mahesh S, Glas KL. Migrena – primer zdravljenja s klasično homeopatijo. In: Migrena 2018: zbornik poglavij strokovnega srečanja in učbenik za zdravnike, zdravstvene delavce in študente Medicinske in Zdravstvene fakultete. Ljubljana: Društvo za preprečevanje možganskih in žilnih bolezni; 2018. Available from: https://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-PR3PDVQK/?query=%27keywords%3Dprepre%C4%8Devanje%27&pageSize=25&fyear=2018.